luni, 13 ianuarie 2014

Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din Frasinu, renovată în 1969 (act doveditor)

                                                                                                    
                             Arhiepiscopia Craiovei și Mitropolia Olteniei 

                                         
                                    Parohia Frasinu, Protoieria Tg-Cărbunești
Bilet de Redeschidere
             
Cu vrerea Tatălui, cu ajutorul Fiului și cu săvârșirea Sf. Duh, ziditu-s-a din temelie această Sfântă Biserică cu hramul Sf. Arhangheli Mihail și Gavril, din parohia Musculești(Frasinu), comuna Vladimir, satul Frasinu, județul Gorj, între anii 1884-1885.
         În anii 1967-1969, s-au făcut reparații capitale în exterior, iar în interior s-a spălat pictura cu ajutorul enoriașilor din parohia Musculești (Frasinu), prin stăruința Pr. Paroh Ilie Calotă.
S-a resfințit această Biserică în ziua de 12 octombrie 1969, de către P. C. Preot Iordache Ioan, consilier Mitropolitan, delegatul Înalt Prea Sfințitului Părinte Mitropolit Firmilian, Arhiepiscop și Mitropolit al Olteniei, Protoiereul Protopopiatului Tg- Cărbunești P. C. Preot Solomon Motocu, P. C. Preot Paroh Ilie Calotă, alături de un sobor de preoți și diaconi.
Binecuvintează Doamne pe cei ce iubesc podoaba casei Tale și răsplătește cu milele Tale cele bogate pe cei ce s-au ostenit la ridicarea și înfrumusețarea acestui sfânt lăcași de închinare. Amin!
                             
                                                                                          
       Doamne ajută! Acest document l-am găsit la Biserica „Sfinții Arhangheli” din satul Frasinu și o să îl păstrăm cu sfințenie, fiind o parte a istoriei Parohiei Frasinu. El datează, după cum se vede și din textul său, din 1969, când paroh era preotul Ilie Calotă, Dumnezeu să îi dea sănătate! Părintele Calotă a reușit să renoveze lăcașul de cult după aproape 20 de ani de la prima încercare, când părintele Foca Popescu încercase să restaureze biserica. Părintele Foca Popescu nu a putut să își ducă la bun sfârșit planul restaurării din cauza vremurilor tulburi în care a viețuit. El a fost întemnițat pe vremea comuniștilor, decedând după gratii. Mormântul său se află în curtea Bisericii Cocoanei, dar enoriașii ne-au spus că trupul său nu a fost recuperat de familia sa. La Frasinu, în curtea Bisericii Cocoanei se află doar mormântul și o cruce pe care familia i-a scris numele. Dumnezeu să îl odihnească în pace!






                                                               

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu